Mišići se brzo umaraju, uzrokujući bol. Tada se na zahvaćenom području razvija edem i dolazi do poremećaja cirkulacije krvi. Mišići i korijeni živaca ne dobivaju dovoljno hrane. Jedini način da se smanji edem je putem limfnih žila i vena te mikrovibracijama uzrokovanim dinamičkom kontrakcijom i opuštanjem mišića. Međutim, kada su mišići umorni, edem ne dopušta tijelu da obnovi svoje resurse. Ovo je začarani krug. Oslabljeni mišići ne mogu pružiti dovoljnu potporu leđnoj moždini. Čak i manje naprezanje može dovesti do komplikacija. Oštri pokreti su izuzetno opasni. Osobito biste trebali biti oprezni u slučaju diskus hernije. Čak i putovanje automobilom postaje problematično. Ako je moguće, potrebno je rezervirati kućni termin kod liječnika. Ako to nije moguće, na putovanju treba nositi poseban ortopedski pojas.

Liječenje u akutnom razdoblju bolesti usmjereno je na brzo smanjenje edema i poboljšanje cirkulacije krvi. U tom razdoblju obično se propisuju diuretici i protuupalni lijekovi.

Teško je liječiti pacijenta s hernijom diska jer se, s jedne strane, ne preporučuje opuštanje intervertebralnih diskova, ali s druge strane, mišićima leđa prijeko je potrebno opuštanje. Tradicionalne masaže također su izuzetno rizične. Neoprezan pokret može dodatno oštetiti tkivo u zahvaćenom području i uzrokovati pogoršanje simptoma nekoliko sati kasnije. Čak i ako se osoba osjeća bolje odmah nakon masaže, edem se može pogoršati za šest sati. Tijekom noći mišići se opuštaju, a do jutra se edem, bol i ukočenost mogu povećati. Stoga, liječenje lijekovima tijekom akutne faze bolesti treba nadopuniti hitnim mjerama opisanim na straniciBolovi u leđima”. Zahvate noću treba shvatiti vrlo ozbiljno i, ako je moguće, ne propustiti ih, budući da edem općenito doseže kritičnu veličinu tijekom noći. Nakon akutne faze liječenja započinje dugo razdoblje rehabilitacije.

Rehabilitacija bez operacije

Disk hernija može imati različite razine rizika ovisno o položaju, veličini i karakteru. Moguće ju je dijagnosticirati samo uz pomoć magnetske rezonance. Najopasnije hernije su one koje vrše pritisak na leđnu moždinu ili njezine korijene. Te hernije diska zahtijevaju hitnu operaciju. Njihovi simptomi mogu biti sljedeći: akutna retencija urina i izraženi poremećaji u radu drugih unutarnjih organa koji ne nestaju nakon mjera prve pomoći.

Hernije diska koje vrše pritisak na leđnu moždinu i zahtijevaju hitnu operaciju čine vrlo mali postotak slučajeva. Većina diskus hernija može se rehabilitirati bez operacije, čak i ako vrše pritisak na korijen živca. Najvažnija zadaća rehabilitacije je pomoći tijelu da u nekoliko mjeseci smanji edem i obnoviti funkcije mišića leđa. Dugotrajna primjena protuupalnih lijekova može izazvati nuspojave, što znači da je rehabilitacija pacijenata s hernijom diska preporučljivija kada se ne uzimaju lijekovi.

Opća načela i ciljevi rehabilitacije

Tretman za poboljšanje prokrvljenosti leđnih mišića, živaca i leđne moždine;
Mjere za poboljšanje limfne drenaže za smanjenje edema i uklanjanje mrtvih stanica;
Dekongestivne mjere (limfna drenaža);
Potpora stabilizaciji oslabljenog intervertebralnog diska zdravim stanicama;
Izbjegavanje ekstremnog fizičkog naprezanja, a ako do njega ipak dođe, odmah poduzeti mjere prve pomoći.

Za vrijeme rehabilitacije zabranjeno je sljedeće

Korištenje vibro-masažera – previše su snažni;
Trljanje područja oko oštećenog diska četkom ili spužvom prilikom tuširanja ili kupanja;
Pokušaj resetiranja diska ili kralješka – time ga nećete ojačati, već ćete dodatno oštetiti stanice;
Električna stimulacija jer su mišići već preopterećeni.
Okomito istezanje kralježnice (npr. izvođenje vježbi na vodoravnoj šipki) – to može dovesti do refleksne reakcije leđnih mišića koji su već prenapregnuti. To značajno povećava rizik od ozbiljnih komplikacija.
Ručne masaže nisu uvijek korisne. Oni mogu uzrokovati povećanje edema nekoliko sati kasnije i može biti teško ustati ujutro nakon toga zbog akutne boli.
Nemojte koristiti lijekove protiv bolova osim ako nemate dobar razlog za to. Bol pomaže vašem tijelu da se prilagodi i štiti kralježnicu od dodatnih oštećenja.

Program rehabilitacije

Funkcije mišića se obnavljaju i jačaju kompenziranjem manjka mikrovibracija pomoću vanjskog izvora. Riječ je o svojevrsnoj masaži na razini stanice, mikrovibracijama akustičnih frekvencija koje su prirodne našem organizmu. Postupak se naziva mikrovibracijska terapija i pacijent ga može izvoditi kod kuće. Mikrovibracijska terapija poboljšava limfnu drenažu i pomaže u smanjenju edema.*

Mikrovibracijska terapija je vrsta zvučne vibroakustičke terapije koja se u medicinskoj praksi koristi više od 15 godina. Ova metoda rehabilitacije odabrana je zbog visoke učinkovitosti i mogućnosti izvođenja kod kuće. Medicinski uređaji za terapiju su pristupačni i jednostavni za korištenje bez nadzora.

Postoji mnogo načina za izvođenje mikrovibracijske terapije. Osnovno načelo je da kratki tretmani u kratkim vremenskim razmacima donose najveće učinke. Terapija se provodi ne samo u području diskus hernije ili leđnih mišića, već i u području jetre i bubrega, budući da su ovi organi zaduženi za čišćenje krvi od produkata metabolizma i osiguravaju pravilan rad limfnog sustava. * Fonoterapijske metode liječenja razlikuju se ovisno o stadiju liječenja.

Prvi tjedan

Metode nadoknade manjka mikrovibracije uz pomoć medicinskih aparata Vitafon kod pojave boli ili pogoršanja simptoma (mikrovibracijsku terapiju treba provoditi 6 puta dnevno tijekom prvog tjedna).

Područje primjene  Primijenite fonoterapiju na svako područje 6 puta dnevno, svaka 4 sata (1 tretman tijekom noći). Prvi tjedan.
Mode Start time Increase in time End time
Bubrezi 2 5 min. + 1 min. dnevno 15 min.
Jetra 1 3 min. + 1 min. svakog drugog dana 7 min.
Lijeva i desna strana diska hernije 1 2 min. + 1 min. svakog drugog dana 5 min.
Ispod i iznad diska hernije 1 2 min. + 2 min. dnevno 5 min.

Primjena tijekom noćnih sati je vrlo važna za sprečavanje komplikacija.

Glavni tretman

Broj postupaka dnevno postupno se smanjuje, a trajanje postupka povećava. Specifični protokol liječenja ovisi o mjestu hernije diska.

Metoda kompenzacije mikrovibracijskog deficita ako se hernija diska nalazi u torakalnom ili lumbalnom dijelu kralježnice.

Area of application Mod 5 puta dnevno tijekom prvog tjedna 4 puta dnevno tijekom tjedna 2-12 2-3 puta dnevno nakon 12 tjedana
Bubrezi 2 20 min. 25 min. 35-40 min.
Jetra 1 10 min. 12 min. 10-15 min.
Lijeva i desna strana diska hernije 1 7 min. 10 min. 5 min.
Ispod i iznad diska hernije 1 7 min. 10 min. 5 min.

Tretman je preporučljivo provoditi svaki dan prije spavanja i nakon buđenja. Ako imate dva uređaja, trebat će vam samo 30 minuta prije spavanja i 30 minuta nakon ustajanja. Preporučljivo je ne zanemariti liječenje u području jetre i bubrega. Ovaj tretman pomoći će poboljšanju vašeg cjelokupnog zdravstvenog stanja, radne učinkovitosti i općeg stanja leđnih mišića.*

Hernija diska u vratnoj kralježnici zahtijeva kraće, ali češće liječenje. To je zbog činjenice da su vratni mišići aktivniji i osjetljiviji na mikrovibracije, a također i zbog blizine mozga.

Metoda nadoknade deficita mikrovibracija ako se hernija diska nalazi u vratnom dijelu kralježnice.

Područje primjene Mod 5 puta dnevno tijekom prvog tjedna 4 puta dnevno tijekom 2-12 tjedna 2-3 puta dnevno nakon 12 tjedana
Bubrezi 2 20 min. 25 min. 35-40 min.
Jetra 1 10 min. 12 min. 10-15 min.
Lijeva i desna strana diska hernije 1 5 min. 6 min. 7 min.
Ispod i iznad diska hernije 1 5 min. 6 min. 5 min.

Vrlo je važno pronaći vremena za izvođenje 4 tretmana u području vratne kralježnice. Za one koji ne moraju ići na posao to nije veliki problem, ali za one koji moraju preporučamo sljedeći raspored tretmana: po dolasku kući nakon posla, prije spavanja, nakon prvih 5-6 sati sna i ponovno 2 sata kasnije prije odlaska na posao.

Najčešće pogreške:

  • Jedan tretman dnevno – to nije dovoljno, čak i ako tretman traje dugo. Obavezna su dva tretmana dnevno, čak i ako su kraćeg trajanja. Liječenje se provodi kod kuće što olakšava postupak.
  • Tretmani se ne izvode redovito i postoje jednodnevni prekidi zbog radnog rasporeda ili službenih putovanja. Tretman se ne smije propustiti tijekom prve polovice godine.
  • Područje bubrega se ne tretira. Čak i ako ne radite zahvat u području jetre, bubrezi su obavezni jer su oni zaduženi za regeneraciju tijela i njegovo čišćenje od produkata mišićne aktivnosti, te predstavljaju temelj za zaštitu i rehabilitaciju kralježnice. .*

Zaštita kralježnice od vanjskih čimbenika

  • Tijekom prva tri mjeseca preporuča se nošenje posebnog ortopedskog pojasa tijekom hodanja i putovanja, koji morate staviti prije ustajanja iz kreveta. Pojas je, međutim, učinkovit samo kod osoba koje nemaju širok struk i velik trbuh jer bi trebao pomoći u opuštanju kralježnice. Nije preporučljivo nositi pojas cijelo vrijeme jer može uzrokovati slabljenje leđnih mišića.
  • Izbjegavajte trčanje, skakanje i vožnju biciklom
  • Izbjegavajte dizanje teških stvari.

Ako hernija diska zahtijeva operaciju

Kirurški zahvat smije se izvesti samo ako je medicinski opravdan kako bi se spasila leđna moždina i otklonila kompresija korijena živaca, ali ne i da bi se ubrzao proces rehabilitacije. Trebate imati na umu da operacija uvijek predstavlja rizik i da se smije izvoditi samo ako je prijeko potrebna. Nakon operacije zahvaćeno područje ostaje dugo slabo, a sve gore opisane tehnike i principi mogu se primijeniti kako bi se ubrzao proces rehabilitacije.*

Medicinski uređaj Vitafon od sada je dostupan na eljekarna24.hr. Kliknite da saznate više.

***

*Napominjemo kako se učinci liječenja temelje na individualnim iskustvima. Ne možemo jamčiti iste rezultate za sve korisnike Vitafon terapije. Kako bismo osigurali najbolju uslugu pacijentima, nudimo mogućnost bezuvjetnog povratka uređaja u roku od 30 dana, u izostanku pozitivnih rezultata liječenja.