Prema istraživanju provedenom na R. R. Wreden Scientific-Research Institute of Traumatology and Orthopedics (St. Petersburg), primjena mikrovibracijskog tretmana četiri puta dnevno po 30 minuta skraćuje vrijeme cijeljenja prijeloma u prosjeku za tjedan dana. Studija je provedena na pacijentima s prijelomima metakarpalnih kostiju (zapešća) – prijelomima koji su obično toliko teški da se funkcija zahvaćenog zapešća ne može u potpunosti vratiti u 60% slučajeva. Skupina od više od 50 pacijenata koji su bili podvrgnuti mikrovibracijskoj terapiji zabilježila je ne samo brže zacjeljivanje prijeloma kostiju, već i kraće razdoblje rehabilitacije i invaliditeta.* Pacijenti čija je rehabilitacija uključivala mikrovibracijsku terapiju vratili su funkcionalnost zgloba u prosjeku 10 dana ranije od onih koji koristili tradicionalne metode rehabilitacije.* Osim toga, korištenje mikrovibracijske terapije imalo je dodatnu korist brzog ublažavanja boli i smanjenja oteklina.*

Liječenje se provodi prema donjoj shemi

Aparat Vitafon koristi se za skraćivanje procesa zacjeljivanja prijeloma, jačanje čvrstoće vezivnog tkiva, izbjegavanje komplikacija, smanjenje svrbeža i oteklina imobilizirane slomljene kosti te brže vraćanje pokretljivosti zgloba.

Postupak liječenja aparatom Vitafon. Vrijeme liječenja – 15-30 dana. Područje primjene – slomljena kost.

Dan Broj postupaka po danu
Mod Vrijeme/min.
1-15 (30) 2-3 2  20-40

Liječenje prijeloma počinje 3-4 dana nakon nezgode. Posebni pretvarači, tj. vibrofoni postavljaju se u blizini prijeloma. Ako se prijelom stabilizira ortopedskim gipsom, tada se vibrofoni postavljaju izravno na gips, ispod točke prijeloma pod kutom od 90° jedan prema drugom. Tretman se provodi u ležećem položaju.

Nakon tretmana treba ostati miran 1-2 sata. U slučaju otekline potrebno je provesti dodatni postupak. Vibrofone (koristi se način 2) treba staviti u područje edema 15-20 minuta.

Tijekom zahvata kada su u pitanju prijelomi ekstremiteta, pod noge se može staviti jastuk kako bi se poboljšao protok krvi. Uređaj Vitafon može se koristiti u kombinaciji s drugim tretmanima, uključujući Ilizarov aparat, kao i tretmanima koji koriste metalne komponente za imobilizaciju prijeloma kosti.

Za vraćanje i poboljšanje pokretljivosti zglobova koristi se mod 4. Trajanje tretmana – 20-40 minuta. Vibrofoni se postavljaju na spoj, jedan pored drugog. Kada je moguće, tijekom zahvata treba izvoditi vježbe usmjerene na povećanje pokretljivosti – uz minimalan napor polako savijati zglob 20-30 sekundi, zatim ga jednako polako ispraviti. Vježbu treba izvoditi pola vremena postupka.

Medicinski uređaj Vitafon od sada je dostupan na eljekarna24.hr. Kliknite da saznate više.

***

*Napominjemo kako se učinci liječenja temelje na individualnim iskustvima. Ne možemo jamčiti iste rezultate za sve korisnike Vitafon terapije. Kako bismo osigurali najbolju uslugu pacijentima, nudimo mogućnost bezuvjetnog povratka uređaja u roku od 30 dana, u izostanku pozitivnih rezultata liječenja.